A Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia
A háromdimenziós scoliosis terápiát Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as évek elején. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kiegyenesíteni... így született meg a Schroth Terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.
 
A terápia lényege
A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.
 

A Schroth módszer céljai
A növekedés befejezéséig a görbület csökkentése, ill. progressziójának lassítása, megállítása, vagyis a scoliotikus tartás korrigálása, az antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartás stabilizálása, a korrigált tartás érzet kialakítása a célunk. A későbbiekben feladatunk a gerinc deformitásából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a cardiopulmonalis teljesítőképesség fokozása, a tüdőfunkció növelése célzott tréning és borda-mobilizáció segítségével, a pszichés ártalmak csökkentése, a törzs kozmetikai korrekciója.
A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A háromdimenziós korrekciót a testhelyzetek görbülethez adaptált megválasztása, különböző segédeszközök, akaratlagos nyújtózás, a megfelelő izmok kontrakciója és az irányított Forgató légzés technikájával érjük el. A Schroth terápia háromdimenziós megközelítési módja lehetővé teszi a rendkívül tudatos és sikeres konzervatív kezelést 4-5 éves kortól egész életen át, alapvetően eltér a többi hagyományos kezelési technikától. Komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a betegeket és gondot fordít a szív- és légzőrendszeri tréningre. Eredményessége a tudatos, egyénre szabott korrekción és komplexitásán alapul.
 
A gerincferdülésről
A scoliosis gerincferdülést jelent. A gerincferdülésnek sokféle típusát különböztetjük meg.
Egyik felosztás szerint az első csoportba azok a görbületek tartoznak, amelyek ismert eredetűek, pl. veleszületett csigolyafejlődési rendellenesség (félcsigolya, blokkcsigolya), izomdisszbalansz a gerincferdülés kialakulásának oka, a másik csoportba pedig azok a görbületek tartoznak, amelyeknek az oka ismeretlen (idiophatiás scoliosis), multifaktoriális hajlam kimutatható, de az egyértelmű ok nem ismert.
Másik felosztás szerint a két nagy csoport a funkcionális és a strukturális gerincferdülés. Azokat az oldalirányú görbületeket nevezzük funkcionális scoliosisnak, amelyeket nem kísér a gerinc torziója, vagyis elcsavarodása tehát nincs bordapúp és előre hajlított vagy fekvő helyzetben a görbület eltűnik. Ha hosszú ideig fennáll a funkcionális scoliosis, kezelés nélkül könnyen strukturálissá alakul. Strukturális scoliosis esetében a gerinc háromdimenziós elváltozásáról van szó. Hátulnézetben kialakul az oldalirányú görbület, ehhez csatlakozik a görbületnek megfelelő rotáció, és oldalnézetből a gerinc természetes íveinek, tehát a nyaki és ágyéki homorulatnak, valamint a háti domborulatnak az elsimulása - ez a gyakoribb -, ill. fokozódása. A gerinc egyes alkotóelemein a görbületnek megfelelő elváltozások figyelhetők meg: A csigolyatestek és nyúlványaik a tér minden irányában deformálódnak, a csigolyatestek egymáshoz képest elfordulnak, ezt a háti szakaszon a bordák is követik, így a görbület oldalán hátul kialakul a bordapúp, a másik oldalon elöl képződik egy enyhébb fokú bordapúp, a bordapúpokkal szemben pedig bordavölgyek alakulnak ki. A porckorongok is deformálódnak, korán megkezdődik a porckorongok degenerációja, nagyobb esélyt adva ezzel a későbbi porckorongsérv kialakulásának. A gerinc izmai és szalagjai is követik a csontos elváltozásokat, a görbület oldalán elvékonyodnak, túlnyúlnak, a másik oldalon megrövidülnek, de az izmok mindkét oldalon elgyengülnek.
 
A scoliosis kezelése
A funkcionális scolosisok időben felismerve a gerinc tartó izomzatának megerősítésével, adott esetben a lábhosszkülönbség kiegyenlítésével meggyógyulnak. Természetesen szükség lehet ezekben az esetekben is a tartásjavító torna mellett a korrekciós aszimmetrikus gyógytornára is. Strukturális scoliosisok esetében, ahol a legtöbb esetben romlással kell számolni, ortopédiai kezelésre van szükség. A legfontosabb és legegyszerűbb kezelési módszer a korrekciós gyógytorna. Az egyik leghatékonyabb módszer a Katharina Schroth által kidolgozott Schroth Terápia / 3D Scoliosis Terápia, a gerinc háromdimenziós korrekciójára és egy speciális légzési technikára épülő módszer. Az ortopédiai kezelés során szükség lehet, műanyag fűzők alkalmazására, végső esetben műtéti megoldásra is.
 
A gerincferdülés kialakulása, ill. romlása
A gerincferdülés kialakulásának időpontja jellemző, ez alapján megkülönböztetünk gyermekkori, fiatalkori és felnőttkori gerincferdülést. A gerincferdülés romlására annál inkább lehet számítani, minél korábbi életkorban jelentkezett. A gerincferdülés kialakulása, ill. romlása döntően a növekedési lökés időszakaira tehető, ugyanis bármilyen okból alakul ki a gerincferdülés, amikor a csontrendszer hirtelen növekedésnek indul, az izom- és ízületi rendszer megerősödése még várat magára. Így a megnövekedett teherkarokat az adott szituációhoz még gyenge izomzatnak kellene megtartani, így a gravitáció, ill. a már fennálló gerincferdülésből adódó aszimmetriák aránytalanul nagy „ferdítő” erőként hatnak. Ezért fontos az időben elkezdett, célzott, egyéni, rendszeresen végzett gyógytorna a növekedés befejezéséig, de bizonyos fokú gerincferdülések esetén felnőttkorban is.
 
Megelőzhető-e a gerincferdülés?
A gerincferdülés kialakulása sajnos nem előzhető meg, de korán felismerhető, és amikor még kisfokú a görbület, rendkívül jól kezelhető, a romlás megelőzhető, és akár teljes gyógyulás is elérhető. Persze ehhez nagyon komoly együttműködésre van szükség a gyerek, szülő, orvos, gyógytornász, esetleg fűzőkészítő mester részéről.
 
Vannak-e előrejelző tünetek?
Laikusok számára is könnyen észrevehető jellegzetes aszimmetriákat láthatunk gerincferdülés esetén, mint pl. a medence aszimmetriája, ferde állása, oldalra kitolódott helyzete, a törzs és kar által bezárt háromszög aszimmetriája a két oldalt összehasonlítva. Hátulról nézve jellegzetes hátra domborodó bordák az egyik oldalon (bordapúp) és vele szemközt a bordák behúzódása (bordavölgy). Ugyanilyen aszimmetrikus behúzódást és kiemelkedést láthatunk hátul a derék tájékon is. A vállak, csuklyás izmok aszimmetrikus magassága, előre, ill. hátra fordult helyzete, a nyak ferde tartása is a gerincferdülés jele lehet.
 
Javulni fog-e a gerincferdülés, ha rendszeresen tornázunk vagy csak szinten lehet tartani az állapotot?
A gerincferdülés egyénre szabott terápiával nagyon jól kezelhető. A nagyfokú gerincferdülések esetén szerényebb javulásra, ill. szinten tartásra lehet számítani. Sajnos az is előfordulhat, hogy műtét is szükségessé válik (50-60 Cobb fok feletti scoliosisoknál), de a szakemberek tanácsait betartva a legtöbb esetben javulásra számíthatunk. A legfontosabb és legnehezebb feladat a gyerek, ill. fiatal meggyőzése arról, hogy vegye komolyan a gyógytornát és ha szükséges, hordja fűzőt.
 
Mekkora mértékű gerincferdüléstől kell korrekciós tornát végezni?
10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a Háromdimenziós Scoliosis Terápia Katharina Schroth szerint, ill. ugyanez a módszer rendkívül jól alkalmazható hanyag tartás és Scheuermann betegség esetén is.
 
Heti hány alkalommal kell tornázni és egy torna mennyi ideig tart?
A gyógytornát lehetőség szerint minden nap 1/2-1 óra időtartamban kell végezni és ezt ki kell egészíteni heti 3 alkalom Cardio-edzéssel.
 
Mikor lehet abbahagyni a tornát? Kell-e felnőtt korban tornázni?
Az intenzív gyógytornát a növekedés befejeztével csökkenteni lehet, de ugyanúgy, mint mindenkinek, javasolt heti 2-3 alkalom gerinctorna, hiszen az ülő életmód ellensúlyozására szükségünk van a testtartást javító gyakorlatokra. 30-40 Cobb fok feletti gerincferdülések esetén javasolt felnőtt korban is a háromdimenziós korrekciós torna és a cardiotréning végzése heti 3 alkalommal.
 
Lehet-e sportolni, testnevelés órán részt venni gerincferdüléssel?
A sporttól nem tiltjuk el a gyerekeket, de a versenysportot, az aszimmetrikus terhelést adó vagy nagy ütközéssel, ugrásokkal, hátrahajlásokkal járó sportokat a gerincferdülés mértékének függvényében mérlegelni kell. A sport kifejezetten támogatja a scoliosis terápiát, ha megfelelő sportot választunk.
 
A cikket írta: Holcsa Judit gyógytornász
SpineArt gyógytorna és masszázsközpont
 

A bejegyzés trackback címe:

https://physioline.blog.hu/api/trackback/id/tr491097244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása