Sokak számára ismert a tény, hogy sérülések, operációk után a gyógytorna, az irányított mozgás csodákat tehet. Skandináviában, a spotág őshazájában (és más európai országokban), a Nordic Walkingot terápiás célokra is használják, és sok esetben a TB támogatja. Remélhetőleg itthon is egyre inkább elterjedté válik ez a gyakorlat, és egyre több orvos / gyógytornász, él ezzel a nagyszerű lehetőséggel és egyre több páciens profitál belőle.


Ajánlott az Nordic Walking a rehabilitáció területén, mert:

  • Az alaptechnika, a diagonál lépés, egy igen egészséges mozgás a testnek, hiszen a végtagok párhuzamosan mozognak a törzzsel, nem csavarodnak az izületek, nincs nyíróerő a mozdulatokban.
  • A botok használatával biztonságosabbá és stabilabbá válik, a még esetenként bizonytalan mozgás, segít elkerülni az eséseket, botlásokat.
  • A botok használata nagyban tehermentesíti a lábizületeket: bokát, térdet, csípőt, így nagy segítséget jelent az ilyen jellegű sérülések rehabilitációjában.
  • A botok használata bevonja a felső testet is a mozgásba, ezért igen alkalmas a váll, hát, nyak betegségeinek gyógyítására, azok sérülés, vagy operáció utáni mobilizálására.
  • A terhelés fokozatmentesen állítható, a sportág technikai lehetőségei biztosítják, hogy a terápia mindenkor a beteg igényeihez és fizikai állapotához adaptálható. Legyen szó a szinte tehermentes átmozgatástól az elvesztett kondíció visszanyeréséig!
  • Mivel a Nordic Walking a test izomzatának 90%-át megmozgatja, ezzel javítja a vérkeringést, javítja a sérült, vagy operált terület vér- és oxigénellátottságát, s így nagyban segíti és gyorsítja a gyógyulást.
  • Fontos azonban az orvosi felügyelet és a gyógytornásszal való folyamatos konzultáció, tisztában kell lenni az egyes technikák élettani hatásával, és a gyógyulási foknak megfelelő terepet/terhelést kell választani!

A bejegyzés trackback címe:

https://physioline.blog.hu/api/trackback/id/tr19983033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása