KAI 2009.05.08. 07:41

Nordic Walking a Mátrában

A Nyikom Hegyisport-, és Természetvédő Klub a Mátra gyönyörű tájait érintve Nordic Walking túrákat szervez minden kedves érdeklődő számára.

A túrák kiinduló pontja Pásztó. A pásztói és környékbeli vendégházak biztosítanak szállást mindazok számára, akik szeretnének egy csodálatos túrában részt venni, kicsit sportolni, és egészségesen élni.

A Nyikom HTK minimum 5 fő részvételével indítja a mátrai nordic walking túrákat.

A TÚRA ÁRA: 1000 forint/fő

Szállásokkal kapcsolatos információt olvashat a Nyikom Hegyisport-, és Természetvédő Klub honlapján, vagy a Bianka Vendégház weboldalán.

 

 VIDEÓ A KÖRNYÉKRŐL

A Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia
A háromdimenziós scoliosis terápiát Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as évek elején. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kiegyenesíteni... így született meg a Schroth Terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.
 
A terápia lényege
A Schroth terápia célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetők a hétköznapi életbe, így 24 órán át végezhető a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belső testkép normalizálása a cél.
 

Sokak számára ismert a tény, hogy sérülések, operációk után a gyógytorna, az irányított mozgás csodákat tehet. Skandináviában, a spotág őshazájában (és más európai országokban), a Nordic Walkingot terápiás célokra is használják, és sok esetben a TB támogatja. Remélhetőleg itthon is egyre inkább elterjedté válik ez a gyakorlat, és egyre több orvos / gyógytornász, él ezzel a nagyszerű lehetőséggel és egyre több páciens profitál belőle.

Gondolom mindenki szívesebben költi pénzét egy jó túracipőre mint gyógyszerekre, és szívesebben tölti idejét egy hegyi ösvényen gyalogolva, jókedvűen tervezgetve a következő túrát, mint egy rendelőben ülve a betegtársakat túllicitálva, hogy ki a betegebb és ki szed több gyógyszert. Az idősödő korosztály számára éppen ezért ajánlatos a Nordic Walking.

Sajnos ismét az emberek igen nagy csoportjáról van szó. Egyre inkább ismert és elfogadott, hogy a mozgás számukra is nagyon komoly gyógymódot jelent.

Fontos azonban a helyes mozgásforma megválasztása és a szakszerűen irányított edzés, hogy elkerüljék a számukra túlterhelő testedzést, és ezzel az akár veszélyessé váló helyzetek kialakulását!

Kutatások eredményei igazolják világszerte, hogy mind az érrendszeri problémákat, mind a cukorbetegséget és azok tüneteit nagyban csökkenti, sőt az esetek jelentős részében teljesen meg is szűnteti a rendszeres mozgás.