KAI 2009.03.03. 16:32

Inkontinencia

Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent. A Nemzetközi Kontinencia Társaság 1976-os meghatározása óta akaratlan széklet- és vizeletvesztést jelent. Inkontinenciáról beszélünk tehát minden akarat ellenére történő vizeletvesztés esetén, függetlenül attól, hogy jelentéktelen vagy zavaró mennyiség távozásáról van szó.

A vizeletinkontinencia olyan önkéntelen vizeletvesztés, amely alkalmatlan időben illetve helyen történik. Az inkontinencia, a vizelettartási zavar nem betegség, hanem valamilyen egyéb, a háttérben meghúzódó rendellenesség következménye, tünete. Betegséggé akkor válik, ha már a beteg életvitelét, szociális közérzetét komolyan zavarja. Számtalan betegség velejárójaként léphet fel. Az inkontinencia hozzávetőlegesen kb. 500-600 000 embert érintő probléma Magyarországon. Az inkontinencia minden életkorban, mindkét nemnél, és társadalmi csoportnál és bármely civilizációnál felléphet, de jelentős számban fordul elő szülés után, illetve idõs korú hölgyek körében.

Az inkontinencia tipusai:

1. Stressz inkontinencia: Fizikai aktivitásra, ugrálásra, köhögésre, nevetésre jelentkező vizeletcsepegés. Nők körében gyakran fordul elő, főleg szülés után.

2. Késztetéses inkontinencia: Tünete a váratlanul jelentkező vizelési inger. Az erős vizelési inger esetén a húgyhólyag feletti kontroll elvesztése, melynek következtében az akaratlanul húzódik össze, és a vizelés addig tart, amíg a hólyag ki nem ürül.

3. Teljes inkontinencia: A húgyhólyagürülés kontrolljának teljes hiánya a záróizmok funkcióképtelensége miatt.

4. Túlfolyásos inkontinencia: Krónikus vizeletvisszatartás esetén fordul elő, amikor a beteg nem képes a húgyhólyag normális kiürítésére. Ennek oka leginkább valamilyen elzáródás, melyet pl. prosztata megnagyobbodás okoz. A hólyag túltöltődése állandó vizeletszivárgást okoz. Az elzáródás megszüntetése visszaállítja a normális vizelési szokásokat.

5. Kevert inkontinencia: Az ismertetett típusok együttes megjelenése.

 

Kapcsolódó bejegyzés: Urofitness tréning - Inkontinencia

A bejegyzés trackback címe:

https://physioline.blog.hu/api/trackback/id/tr32977771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása